Ajkai Pedagógus Női Kar

Ajkai Pedagógus Női Kar

Az Ajkai Pedagógus Női Kar

A kórus rövid története

Az Ajkai Pedagógus Női Kar története 1986-ban kezdődött. Tucatnyian vannak ma is az alapító tagok közül, akik őrzik és továbbörökítik a kezdeti lelkesedést, így minden reményük megvan arra, hogy a múlt emlékeiből, eredményeiből jövőjüket is építhetik.
Fenntartójuk a Nagy László Városi Művelődési Központ, de működésükhöz nem nélkülözhetik a Polgármesteri Hivatal rendszeres támogatását és a pályázatokon elnyert összegeket sem. A kórus jelenlegi létszáma 36 fő, többségében pedagógus. A kórus vezető karnagya Petheő Balázsné, másodkarnagya Cserháti Csilla.
Rendszeres résztvevői a hazai fesztiváloknak, kórustalálkozóknak. Évente több alkalommal lépnek fel jótékonysági koncerteken, templomi hangversenyeken, valamint az Ajkai Napok rendezvényein.
A külföldi zenei események szereplőjeként eljutottak Unnába (Németország), Rovaniemibe (Finnország), Székelykeresztúrra (Erdély), Galántára (Szlovákia), az ausztriai Weizbe, és Velencébe (Olaszország). 2000 őszén lebonyolított koncertsorozatuk a Loire-völgyében aratott nagy sikert. Repertoárjukban az egyházi és világi zene darabjai egyaránt megtalálhatók a gregoriántól a XX. század kórusirodalmáig. Legutóbbi minősítésük: fesztivál fokozat.
2000 áprilisában szép eredménnyel tértek haza a Riva del Gardában rendezett nemzetközi kórusversenyről: ezüst diplomát kaptak.
Azóta énekeltek Velencében (2003), Rómában (2005) és a hollandiai Poeldijkban (2006), ahol három kategóriában neveztek (folklór, egyházzene, és világi zene), és egy ezüst, valamint két bronz minősítéssel tértek haza.
2000 óta egyesületként (közhasznú szervezet) működik a kórus, az egyesület elnöke Jaksicsné Berta Mária.
A kar saját honlapja: http://www.noikar86.eoldal.hu

Próbák: hétfő, szerda 16.00- a VMK-ban.